Egy szép közösségi nap Szágyon

 

Egy szép közösségi nap Szágyon – Hivatalosan is megynyílt a Praktikák Háza

 

A 2013. június 22-i Praktikák háza megnyitójára hetekkel korábban nagy izgalommal készültünk.

Kívül, belül megújult, széppé vált az az épület Szágyon, amit korábban boltként használtak. Igazi ékessége lett a baranyai dombság övezte 150 lelkes zsáktelepülésnek.

A két nagy szoba berendezését a holland helyi lakosok adományozták. A bútorokon kívül vasalógép, szövőszék is került ide.  A projekt támogatás varrógép, vasaló, mosógépek, konyhabútor, hűtő beszerzésére adott lehetőséget, így egy falu családi házává vált az épület. A barátságos hangulatot a gyereksarok, a  plüss játékok, a sakkasztal, a falakat díszítő gyerekrajzok és a falu jeles közösségi eseményeit megörökítő fotók erősítették.

Olyan programot tervezünk a helyi asszonyokkal és Zima István polgármester úrral, ami ízelítőt ad a Praktikák házának későbbi használatából is.

A kora délutáni megnyitóra szép számmal összegyűltek a helyiek, illetve a szomszédos település vezetői és lakosai. A polgármesteri magyar és német nyelvű köszöntés után Halmai Gáborné szakmai vezető ismertette a projektet. A helyi gyerekek  verset mondtak, furulyáztak, a sásdi iskolások pedig német nemzetiségi táncot adtak elő.

Az asszonyok a gyerekeknek játszóházat terveztek, amihez egy egész falusi udvart varázsoltak az asztalra. A papírból készült sablonok segítségével a gyerekek könnyen elkészíthették az állatfigurákat.

A helyi könyvtárból kölcsönzött gyógynövényes könyvekből készített kiállítás mellett a helyben termesztett gyógynövények használatának leírását külön  is kiemeltük. Bordi Anna szakértő segítette a résztvevőket eligazodni ebben a hasznos tudományban.

Érdekességként egy helyi angol lakos, terepasztalon, az általa készített miniatűr katonákat mutatta be

A nagy hőségben, felüdülésként  a két nappal korábban citromfűből készült finom szörpöt tudtuk kínálni és hozzá a házi sütemények is jólestek a vendégeknek.

A helyi Német nemzetiségi önkormányzat a kultúrházban, a 82 éves Anna néni  által különböző népviseletbe öltöztetett babák kiállítását rendezte be.

Estére elkészült a finom vacsora, amelyen a falu apraja nagyja részt vett.

Ez a napfényes délután reméljük emlékezetes marad a helyiek számára és a későbbiekben is sok közösségi élmény színhelye lesz a Praktikák háza.

 

Mészáros Zsuzsa

közösségfejlesztő

 


 


 


 


Elkezdte működését a Praktikák Háza Döbröközön

A Praktikák Háza lehetőséget nyújt arra is, hogy akiknek saját otthonában nincs lehetősége a mosásra, az  itt megtehesse. Az első mosás: 2012. október 4.

 

 

 

 

 Ezen a napon a gyermekek is „használatba vették” a konyhát. Barna Tamás  tanár úr segítségével megsütötték és jóízűen el is fogyasztották a palacsintát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birtokba vették a Praktikák Házát Döbröközön

Több hetes közös tervezgetés és szorgos kezek munkálkodása előzte meg a Praktikák Háza megnyitóját Döbröközön. Felöltözött a ház: függönyök kerültek az ablakokra, a helyi gyermekek rajzai a falakra, elkészült a gyereksarok, a mosókonyhában már nemcsak a mosógép kapott helyet, hanem az ajtón hasznos tanácsokat is lehet olvasni a takarékos , olcsó mosással kapcsolatban. Az önkormányzat sokat segített, hogy a hiányzó kisebb, bútordarabok bekerüljenek, hogy legyen polc az olvasnivalóknak, faliújság a közösen kialakított házirendnek. Talán ennek is köszönhető, hogy mire eljött a nagy nap, már többen érezték magukénak a házat, és ezért jöttek el, és sokan voltak az érdeklődők is.

 

Szeptember 21-én a megnyitó ünnepségen a döbröközi iskolások verssel, mesével, énekkel és furulyaszóval kedveskedtek a közönségnek. Polgármester asszony és a program szakmai vezetője mondott köszöntő szavakat, majd Mészáros Zsuzsa közösségfejlesztő ízelítőt adott a Praktikák Háza  használatának lehetőségeiből.

A használtból újat címszó alatt az  alsómocsoládi Foltvarró Klub kiállításával  valamint  a Retextil Alapítvány közreműködésével foltvarró és retetextil technikákkal ismerkedtek a jelenlévők.

 

A kevésből sokat, finomat  program keretében helyi szakácskönyv gyűjtemények bemutatója volt az új intézményben.

Természetesen a gyermekek sem maradhattak ki a programokból, számukra megelevenedett a gyermeksarok, ahol társasjátékozhattak, mesekönyvet lapozhattak, rajzolhattak és még egy kis állattal is találkozhattak.

Elindult egy új program Döbröközön, mely hasznosan segítheti a rászoruló, szegény családok életét, életviteli tanácsokkal, gyakorlati segítség nyújtással.

 

A résztvevők, az  önkéntesek , a helyi Nyugdíjas Klub és a Vöröskereszt tagjai, a fellépők és a támogatók, a gyermekek és az őket elhozó vagy elkísérő anyukák és apukák, pedagógusok és képviselők most láthatták, hogy sok ötlettel, apró technikákkal is lehet segíteni. Közülük sokan, akik a „közösségi tánc” részesei is voltak azt is megtapasztalhatták, hogy több egymásra figyeléssel, kitartással és türelemmel a közösség képes az először különálló szálakból mintát, hálót szőni, és akiben megvolt ehhez a kitartás, részesei lehettek a közös játék örömének is.

 

Ez volt az indulás, és úgy ahogy az eddigiek, a folytatás is rajtuk múlik majd.

 

 

Praktikák Háza Kisvaszaron

A Köz-Tér-Háló a családokért projekt keretében felújításra került négy településen egy –egy közösségi színtér, amelyet  Praktikák Házának nevezünk.  Döbröközön, Kisvaszaron, Nagyhajmáson és Szágyon.

A helyi lakosokkal közösségi beszélgetések során tervezzük meg, hogy milyen tevékenységeknek adjon otthont ez a ház, annak érdekében, hogy az ott élők számára a mindennapi életvitelhez segítséget nyújtson.  Berendezett konyha, mosógép, varrógép áll rendelkezésre, de hogy ezt mire használják, azt a helyi közösségeknek kell kigondolni.

Szeptember 26-án Kisvaszaron egy újabb közösségi találkozóra került sor. Minden alkalommal, a beszélgetés mellett valami praktikus dolgot is csináltunk.  A pécsi Karitasz konyhai eszközöket (tányérokat, bögréket, edényeket) adományozott a Praktikák házába, amelyet elhelyeztünk a konyhaszekrényben. Az elmúlt alkalommal a gáztűzhelyt próbáltuk ki, a gyerekek örömére muffint sütöttünk.  Most pedig a varrógépet helyzetük üzembe. Kis fejtörést okozott  ugyan az új gép használatba vétele, hiszen nem olyan egyszerű egy  ismeretlen varrógépbe befűzni a cérnát megfelelően, azután varrni vele, mégpedig lehetőleg egyenesen!  Túljutva a beindítás nehézségén több fiatalasszony is kipróbálta a gépet, és egy nadrágot is sikerült elég jól felszegnünk, ezzel is megspórolva a varratás költségét.  Közben a ház megnyitójáról beszélgettünk. Többféle ötlet felmerült, de egyenlőre nem véglegesítettük az elképzeléseket.

Legközelebb október 12-én 17 órakor találkozunk a kisvaszari Praktikák Házában, ahová szeretettel várjuk a helyi lakosokat.


Mészáros Zsuzsa, közösségfejlesztő

Praktikák Háza - műszaki átadások

2012. márciusában a Köz-Tér-Háló projekt keretében 4 településen Kisvaszaron, Döbröközön, Nagyhajmáson és Szágyon megkezdődtek az épületfelújítások azzal a céllal, hogy  Praktikák Háza elnevezéssel készség és képességfejlesztő szobák jöjjenek létre. A Praktikák Házában kialakításra került mosoda, konyha, varrósarok, melyek helyt adnak különböző képzések, közösségi összejövetelek számára, hogy a mélyszegénységben élő családok mindennapi életében jelentenek majd nagy segítséget.

A felújítási munkálatok műszaki átadása-átvétele májusban megtörtént. Az ünnepélyes átadó ünnepségre a helységek bútorokkal, eszközökkel való felszerelése után várhatóan 2012. júliusában kerül sor.

A projekt célja  a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családok felzárkóztatása a  közösségi térségi szakmaközi hálózat segítségével és a helyben elérhető  mentorok támogatásával.

A program az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.